Vastaustekniikka

Oikeustieteellisen tdk:n pääsykokeisiin valmentavan kurssin oma keskustelualue.
miyl
Viestit: 19
Liittynyt: Ma Huhti 09, 2018 11:48 am

Vastaustekniikka

Viesti Kirjoittaja miyl » Pe Huhti 05, 2019 9:48 pm

Vastaustekniikka I (vastaustekniikan teoriaa) -luennon diat: https://www.dropbox.com/s/j6xqj7ilkc80y ... ka%20I.pdf?

Vastaustekniikka II (vastaustekniikan käytäntöä) -luennon diat: https://www.dropbox.com/s/uuoi361nyyhzo ... 9.pdf?dl=0

(Jälkimmäistä linkkiä muokattu 16.4.: korjattu väärä linkki dialla 37.)

Vastaustekniikkaa koskevia kysymyksiä voi esittää tässä ketjussa.

Veera94
Viestit: 5
Liittynyt: Ke Touko 02, 2018 12:10 pm

Re: Vastaustekniikka

Viesti Kirjoittaja Veera94 » Su Huhti 14, 2019 11:56 am

Hei!

Tuossa luennossa oli että mikäli valmiista vastauksesta jää jotain puuttumaan, niin sen voi lisätä esseen loppuun *-merkillä.
Kuinka se nyt oikeaoppisesti siis merkitään niin että vastaus hyväksytään? Laitanko tuohn tähden sekä vastauksen loppuun, että myös siihen kohtaan mihin olisin halunnut alunperin puuttuvan lauseen kirjoittaa? Toivottavasti ymmärrätte kysymyksen. :D

janne
Viestit: 192
Liittynyt: La Joulu 14, 2013 4:40 pm

Re: Vastaustekniikka

Viesti Kirjoittaja janne » Su Huhti 14, 2019 4:48 pm

Noin juuri. Eli merkkaat tekstiin sen kohdan johon lisäys tulee, ja sitten loppuun mitä sinne merkin osoittamaan kohtaan lisätään. Eli * tällä tavalla.

*) Esimerkiksi.

halla
Viestit: 1
Liittynyt: Ti Huhti 16, 2019 9:22 am

Re: Vastaustekniikka

Viesti Kirjoittaja halla » Ti Huhti 16, 2019 9:34 am

Hei!

Pohdin tuota lakien lyhenteiden käyttöä. Kun oletettavasti jos valtiosääntökirjasta tulee essee, niin aika monta kertaa voi joutua kirjoittamaan sanan perustuslaki ja tilan säästämiseksi tämä olisi näppärä lyhentää PL. Mutta voiko tällaisessa tilanteessa niin tehdä ja miten käytännössä? Jos esim. sanoisin että "vasta perustuslain tarkistuksessa perustuslakiin kirjattiin...." niin voiko kuitenkaan kirjoittaa että "vasta PL:n tarkistuksessa PL:iin kirjattiin" vai onko tuommoinen jo liian sekavaa luettavaa? :D

miyl
Viestit: 19
Liittynyt: Ma Huhti 09, 2018 11:48 am

Re: Vastaustekniikka

Viesti Kirjoittaja miyl » Ti Huhti 16, 2019 6:02 pm

Moi halla,

lähtökohtaisesti myös esseessä voi käyttää lyhenteitä. Lyhenteitä voi käyttää tekstissä juuri noin kuin kirjoitit. Ensimmäisellä kerralla lyhenteen merkitys tulee avata, eli jos esimerkissäsi sana "perustuslaki" esiintyisi tekstissä ensimmäisen kerran tuossa lauseessa, voisi lyhennettä käyttää esim. näin: "vasta perustuslain (PL) tarkistuksessa PL:iin kirjattiin...".

Kannattaa kuitenkin muistaa, että vastausten arviointi on kokonaisarviointia, jossa vaikuttaa myös se, miten selkeä ja johdonmukainen vastaus on. Tämä on hyvä pitää mielessä ja arvioida, tekeekö lyhenteiden liiallinen käyttö esseestä vaikeasti luettavan. Lyhenteiden käyttö esseessä ei myöskään ole välttämätöntä, vaan vastaustila on mitoitettu niin, että esseevastaus mahtuu sille varattuun tilaan ilmankin. Lakien lyhenteet ovat käteviä erityisesti oikeustapauksissa, joissa täytyy viitata toistuvasti samoihin lakeihin tai lakeihin, joiden varsinaiset nimet ovat pitkiä ja vievät vastaustilaa.

Vastaustekniikan II -osan luentodioissa s. 11-13 on esimerkki koevastauksesta, jossa tekstissä oon käytetty sanasta "virkamies" lyhennettä VM. Yhden esimerkin lyhenteiden käytöstä voi siis katsoa sieltä. : )

Vastaa Viestiin