Ylitarjonta

(Kansan)taloustieteen oppiaineen pääsykokeisiin valmentavan kurssin oma keskustelualue.
Riksa5
Viestit: 2
Liittynyt: Ke Touko 28, 2014 4:08 pm

Ylitarjonta

Viesti Kirjoittaja Riksa5 »

Kun siis markkinoilla vallitsee ylitarjonta esim. Televisioiden markkinoilla, kysytty määrä on pienempi kuin tarjottu ja hinta korkeampi tasapainohintaa. Kun yritykset haluavat myydä myymättä jääneet televisiot se joutuu alentamaan hintaa. En ymmärrä miksi samalla tarjonta pienenee. Vetävätkö yritykset osan televisiosta pois myynnistä vaimitä tapahtuu?
Avatar
Joose
Viestit: 20
Liittynyt: Su Helmi 23, 2014 3:09 pm

Re: Ylitarjonta

Viesti Kirjoittaja Joose »

Televisioiden tarjottu määrä markkinoilla tulee mieltää virtasuureeksi, esim. "televisiota/kk". Se ei ole varanto.

Kodinkoneliikkeellä ei ole pitemmän päälle paljoa liikkumavaraa TV:iden hinnoittelussa; se voi järjestää kertaluontoisen tyhjennysmyynnin, mutta pitkällä aikavälillä sen on hinnoiteltava laitteet niin, että valmistajalle maksetun hinnan päälle lisätään liikkeen tarvitsema kate. Tarvittu kate per laite on sitä suurempi, mitä pienempi on myytyjen laitteiden kpl-määrä, ja laitteita tietenkin menee kaupaksi sitä vähemmän, mitä korkeampi kate. Loppujen lopuksi TV:iden hinnoittelu on siis kiinni laitevalmistajista, ei kodinkoneliikkeistä.

Jos TV:t eivät meinaa mennä kodinkoneliikkeissä kaupaksi, liikkeet tilaavat vähemmän uusia TV:itä valmistajilta. Valmistajien on tällöin tehtävä kaksi asiaa: 1) alennettava hintojaan, jotta niiden tuotteet menisivät kaupaksi, ja 2) vähennettävä tuotantoa, jotta pätisi rajatulo=rajakustannus.

Kodinkoneliikkeissä oleva ylijäämävaranto ei tietenkään poistu heti sillä sekunnilla, kun kodinkoneliike alentaa hintojaan, mutta ajan myötä se poistuu - kuluttajat ostavat tyhjennysmyynnissä olevat TV:t, ja sen jälkeen elämä jatkuu normaalisti, alemmalla hintatasolla ja pienemmällä volyymilla.

Tämä liittyy siihen, mitä kirjassa sanotaan tarjonnan hintajoustosta (s. 61-62): lyhyellä aikavälillä tarjontakäyrä voi olla jopa pystysuora, mutta mitä pitempää aikaväliä tarkastellaan, sitä enemmän tuottajat pystyvät sopeuttamaan tuotantoaan muuttuneeseen kysyntään.
Riksa5
Viestit: 2
Liittynyt: Ke Touko 28, 2014 4:08 pm

Re: Ylitarjonta

Viesti Kirjoittaja Riksa5 »

Onko hinnan alenemiseen pakottava tarve sitten loppupeleissä peräisin mistä? Kilpailusta? Kulujen kattamisesta vai mistä? Todell ehyt vastaus! Kiitos!
Avatar
Joose
Viestit: 20
Liittynyt: Su Helmi 23, 2014 3:09 pm

Re: Ylitarjonta

Viesti Kirjoittaja Joose »

Hinnan alentamiseen pakottava syy on useamman tekijän summa. Kilpailu ei ole siinä välttämätön tekijä, sillä vaikka markkinoilla olisi monopoli, kysynnän vähentyminen johtaa siihen, että monopolin kannattaa alentaa hintaa.

Kysymykseesi ei oikeastaan ole mitään sellaista vastausta, joka olisi sekä yleispätevä että lyhyt. Täydellisessä kilpailussa asia on yksinkertainen - kilpailu pakottaa yritykset myymään tuotteitaan rajakustannushintaan, koska jos hinta olisi tätä korkeampi, yksittäisen yrityksen kannattaisi alentaa hintaansa hieman ja tuottaa enemmän, napaten asiakkaita kilpailijoiltaan. Näin ollen se, että kaikki yritykset vain vähentäisivät tuotantoaan mutta eivät alentaisi hintaansa, ei ole mahdollista.

Monopolin tapauksessa taas voidaan tutkia erilaisia kysyntäkäyrän siirtymiä ja sitä, miten rajakustannuskäyrä siirtyy kysyntäkäyrän siirtyessä. Näitä tutkimalla huomataan, että kysynnän vähentyminen johtaa aina siihen, että monopolin kannattaa alentaa hintaa.
Viestiketju Lukittu