ulkoisvaikutukset

(Kansan)taloustieteen oppiaineen pääsykokeisiin valmentavan kurssin oma keskustelualue.
a.m.
Viestit: 1
Liittynyt: To Maalis 27, 2014 8:27 am

ulkoisvaikutukset

Viesti Kirjoittaja a.m. »

Heippa!
jäin jumittamaan tiivistelmän sivulle 36 ja ulkoisvaikutuksiin. en oikeen hiffannut miksi yhteiskunnan rajakustannus on > kuin yksityinen rajakustannus? Vaikka käyrällä Q* eli yhteiskunnan kannalta optimi määrä vasemmalta luettuna alempana verrattuna markkinoiden tuottamaan määrään.
Avatar
Joose
Viestit: 20
Liittynyt: Su Helmi 23, 2014 3:09 pm

Re: ulkoisvaikutukset

Viesti Kirjoittaja Joose »

Viittaat ilmeisesti vas. yl. kuvaan, jossa on negatiivinen ulkoisvaikutus tuotannossa, mitä kaivosesimerkkikin käsittelee.

Yhteiskunnan rajakustannus on yksityistä suurempi kullakin mahdollisella määrällä. Eli jos valitsemme kuviosta määräksi Q*, ja vertaamme tässä kohdassa yhteiskunnan rajakustannusta yksityiseen, niin ensinmainittu on korkeampi. Sama tulos saadaan myös, jos verrataan yht. ja yks. rajakustannusta määrän ollessa Q[m].

Ja miksi siis yhteiskunnan rajakustannus on yksityistä korkeampi? Koska yhteiskunnan rajakustannuksiin luetaan mukaan sekä yksityinen rajakustannus - after all, yrityshän on osa yhteiskuntaa - että tuotannosta kolmansille osapuolille aiheutuvien haittojen arvo. Näiden summa on suurempi kuin pelkkä yksityinen rajakustannus yksinään.

Kaivosesimerkissä, jos kaivos tuottaa vielä yhden kilon malmia, sen kustannukset kasvavat 5 euroa, mutta lisäksi aiheutuu muille ihmisille yhteensä 1 euron suuruinen haitta. Niinpä yhteiskunta kokonaisuutena kärsii 6 euron verran tuotannon kasvusta. Kannattaako tämä ylimääräinen malmikilo tuottaa, sen ratkaisemiseksi täytyy verrata yhteiskunnan rajahyötyä rajakustannukseen.

Selvensikö tämä asiaa?

t. Joose
Viestiketju Lukittu